X

Így tedd élvezhetőbbé a formjaidat

2018. augusztus 20.
A kitöltendő formok szerves részei az internetnek. Mindenütt ott vannak, ha másol nem, hát a kapcsolati oldaladon. Mutatunk néhány tippet, amivel feldobhatod a formjaidat.

Címkézz helykitöltőkkel

 

Ahhoz, hogy a felhasználóid tudják, mit kell beírni az adott mezőkbe, címkékkel kell ellátnunk őket. De ki mondta, hogy ezeknek a jelölőknek törvényszerűen a mezők mellett/fölött kell lenniük? Ez merő helypazarlás! Ma már sokkal modernebbnek hat, ha a mezőkön belül, helykitöltőként (placeholder) jelezed, hogy mit vársz el a látogatódtól.

Bejelentkezés közösségi média accountokkal

Néhány évnyi internetezés után a felhasználóknak sok tucat regisztrációt kell végig csinálniuk. Ennek nyilván praktikai és marketing okai vannak, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezt az unalmas folyamatot hogyan teheted kényelmesebbé? Egyszerű a válasz: tedd lehetővé a regisztrációt/bejelentkezést közösségi média profilokkal!

Facebookkal tényleg szinte mindenki rendelkezik, így aki nem szeretne a hosszadalmas és unalmas regisztrációs lépésekkel bajlódni, az felgyorsíthatja a folyamatot. Nyilván lesznek olyanok, akik a saját profiljuk védelme miatt aggódva kihagyják ez a lehetőséget, ezért mindenképpen érdemes feltűnően és egyértelműen tájékoztatnod őket, hogy hogyan és milyen formában fogsz hozzáférni a profil adataihoz. A közösségi oldalakon kívül még érdemes lehet a Google/Gmail/Google+-os bejelentkezési lehetőséget is felajánlani. Ezzel a két megoldással már tényleg lefeded az internetezők java részét.

Felejtsd el a hibásan kitöltött mező üzenetet!

Ez az egyik legbosszantóbb. Oké, tudom, hogy valamit rosszul töltöttem ki, hiszen a regisztráció nem ment tovább a következő lépésre, de kérlek, áruld már el, hogy mi volt a hiba! Legyenek az értesítő és hibaüzenetek azonnal feldolgozhatóak. A könnyebb érthetőség kedvéért szolgáljunk példákkal.

Segíts a jelszókezelésben!

Ma már nem is egy generáció szokta meg, hogy a jelszavakat kis pöttyök formájában jelenítik meg a böngészők annak érdekében, hogy nehogy egy mellettünk ülő könnyedén leolvassa titkos adatunkat. De mi van, ha igen hosszú a jelszavad és saját elhatározásból, de szeretnéd látni a karaktereket? Nos, ezt a lehetőséget igen kevés formon ajánlják fel, pedig egy kedves gesztus lehet.

Szintén bosszantó, ha regisztrációkor megad az ember egy jelszót, majd a továbblépéskor derül csak ki, hogy az nem elég erős, illetve nem felel meg a követelményeknek. Ha ezt előre kiírod, egy nagy adag felesleges bosszankodástól kíméled meg a látogatódat.

 

Forrás: https://webflow.com/blog/how-not-to-design-web-forms