X

Miért nincs szükséged mobil applikációra?

2018. szeptember 20.
Ma már szinte nem létezik olyan ember, akinek ne lapulna a zsebében egy vagy akár több okos eszköz is. Így a weblaptulajdonosok gyorsan rá is röppentek az applikációkra, de mielőtt te is ráugranál erre a divathullámra, érdemes nekedi s átgondolnod, hogy valóban szükséged van-e rá.

Sokan gondolják úgy, hogy ahelyett, hogy egy reszponzív oldalt készítenének, inkább rögtön csinálnak egy mobilos applikációt. Logikusnak tűnik a döntés, hiszen így nem kell kompromisszumokat kötni az oldal asztali változatának elkészítésekor, viszont a mobilos változat is minden eszközre tökéletesen illeszkedő lehet. Sőt, az aktív értékelési lehetőségeknek és az interakciónak köszönhetően tovább öregbíthetik a vállalkozás hírnevét. Eddig az elmélet.

A gyakorlat viszont az, hogy a felhasználók nem hülyék, és feleslegesen nem szeretnek telepítgetni mindenféle applikációkat. Általában eszközváltáskor több alkalmazást is felraknak, de később szinte 0-ra redukálódik a havi letöltés. Igen, ez statisztikai adat, a comScore mérte 2014-ben amerikai felhasználók 65%-ánál.

Mi az az app?

Ennek fényében érdemes alaposan átgondolni a döntést, amiben segíthet magának az appnak a definíciója. Eszerint egy app önálló program vagy szoftver, amit meghatározott célra készítettek. Valóban meghatározott célnak számít egy létező weboldal reszponzívvá tétele?

Nem, éppen ezért mutatunk két példát, amikor neked is érdemes elgondolkoznod egy app elkészítésén.

Mikor van szükség appra?

  1. Az alkalmazásnak van konkrét célja: nézd például a McDonalds MyMeki appját. Aki letölti, kedvezményeket kaphat a vásárlásai során. 
  2. A szolgáltatás/termék maga az app: ezek a klasszikus appok, mind például az Instagram vagy az Uber.

Ezek az applikációk sohasem egy weboldalnak a mobilos változatai. Teljesen elütnek azoktól és más információtartalommal rendelkeznek.

Mik az app igazán komoly hátránya? 

A kereshetőség. Ha nincs mobilra optimalizált weboldalad, a mobileszköz felhasználók körében buktad az összes SEO lehetőséged. Próbálj csak rákeresni az app storeban vagy a Play áruházban arra hogy ’költöztetés budapest’. Nevetséges találatokat fogsz kapni.

Látható tehát, hogy az alkalmazás jó dolog, de kell rendelkeznie valami plusszal és nem szabad úgy tekinteni rá, mintha kiválthatná a weboldalad mobilra optimalizált verzióját.

Forrás: https://webflow.com/blog/why-your-client-needs-a-responsive-website-not-an-app